Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Πως ξεκίνησε το NEXT DAY SHOOTING

Αν και γάμους ξεκίνησα να κάνω από το 1994, χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια και ένα «λάθος» για να αλλάξουν  όλα όσα ξέραμε στην φωτογράφηση γάμου.

Πως ξεκίνησε το next day shooting

 Οι γάμοι τότε γίνονταν παραδοσιακά σε εκκλησίες, ενώ τα κτήματα ήταν σχεδόν ανύπαρκτα.  Έτσι  τον Ιούνιο τον 1998 σε μια εκκλησία στην Κυψέλη τελειώνοντας το μυστήριο η νύφη (από τις πιο απαιτητικές που  είχα ποτέ) ανακάλυψε ότι ο ανθοστολισμός είχε μετακομίσει στην δεξίωση μαζί με τον ανθοπώλη. Αν και αυτό είναι κάτι που γίνεται  πάντα, ήθελε να προλάβει να κάνει την καλλιτεχνική  της φωτογράφηση στην εκκλησία με φόντο τα λουλούδια. Λύση εκείνη την ώρα δεν μπορούσε να δοθεί και μετά από σκέψη και αρκετή κουβέντα , αποφασίσαμε να ξανακάνουμε την φωτογράφηση την επόμενη μέρα – παρουσία λουλουδιών. 


Πως ξεκίνησε το next day shooting

Μαζί με τις φωτογραφίες γάμου στην εκκλησία , κάναμε και μια φωτογράφηση σε ένα πάρκο λίγο πιο πέρα.  Έτσι χωρίς να το ξέρουμε  και να το έχουμε συνειδητοποιήσει, είχαμε κάνει το πρώτο μας next day shooting.
Πως ξεκίνησε το next day shooting

Πως ξεκίνησε το next day shooting


 Το κατάστημα που είχαμε τότε ήταν ακριβώς το μισό του σημερινού και ο κύριος όγκος δουλειάς ήταν τα  φιλμ πελατών μας. Αυτό  καθώς και ο μεγάλος όγκος φίλμ ,
Είχαν γεμίσει το μαγαζί με δύο σετ μηχανημάτων εμφάνισης και εκτύπωσης. Ο χώρος ο οποίος έμενε για studio , επαρκούσε  μόνο για φωτογραφίες ταυτότητας. Φυσικά δεν ήταν λίγοι αυτοί που εκείνη την εποχή ήθελαν τις παραδοσιακές φωτογραφίες γάμου μετά την εκκλησία σε στούντιο. Αυτό δυσκόλευε την κατάσταση καθώς αν και δανειζόμουν χώρους συναδέλφων, φίλων  ή νοίκιαζα στούντιο, δεν ήταν πάντα κοντά ή ανοικτά την ώρα που τελείωνε ο γάμος. 

Πως ξεκίνησε το next day shooting

Πως ξεκίνησε το next day shooting

Πως ξεκίνησε το next day shooting

Η λύση αρκετά απλή: Αφού το στούντιο το κάνουν τα στούντιο φλας, γιατί να μην πάμε τα στούντιο φλας και αλλού. Από τους πρώτους γάμους άλλωστε τα έβαζα στις εκκλησίες. Έτσι υπήρξε η υποδομή για να έχουμε – με λίγο κουβάλημα- ένα διαμορφωμένο στούντιο σε οποιοδήποτε μέρος θέλαμε.

Πως ξεκίνησε το next day shooting
Και εδώ είναι που άλλαξαν τα πάντα… όταν ήρθαν οι πρώτοι γάμοι  στην επαρχεία. Όλοι όσοι πήγαιναν εκτός Αθήνας, ακόμη και αυτοί που επέλεγαν το τόπο καταγωγής τους, φαντάζονταν φωτογραφίες με τα τοπία του μέρους που είχαν επιλέξει. Πως όμως θα μπορούσε να γίνει αυτό όταν μετά την εκκλησία είχε βραδιάσει. Τώρα το ξέραμε το κόλπο…
Πως ξεκίνησε το next day shooting
Προτείναμε στα ζευγάρια μια φωτογράφηση την επόμενη μέρα στα μέρη που αυτοί πραγματικά ήθελαν και επιτέλους ξεκινήσαμε να βλέπουμε ανταπόκριση. Οι φωτογραφίες ήταν εκπληκτικές κάτι που έδωσε τροφή και σε άλλους γάμους στην Αθήνα. Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ  της νύφης που βγαίνει δεύτερη φορά από το σπίτι της νύφη, τους αποζημιώναμε με φωτογραφίες  πολύ διαφορετικές μιας κλασσικής φωτογράφησηςγάμου.
Πως ξεκίνησε το next day shooting

Πως ξεκίνησε το next day shooting
Και ήρθε και το internet …και τότε όλα άλλαξαν . Η δουλειά μας έγινε γνωστή παντού. Οι γάμοι απογειώθηκαν  και όλοι – μα όλοι – ήθελαν next day shooting. Ο όρος  next day έγινε καταχρηστικός, καθώς οι γάμοι του παρασκευοσαββατοκύριακου ήταν περισσότεροι από τις μέρες της εβδομάδας που ακολουθούσε. Το ίδιο και η φωτογράφηση. Σταματήσαμε να φωτογραφίζουμε αγκαλιές και φιλιά πίσω από ανθοδέσμες και βάλαμε περισσότερο κίνηση . Θάλασσες, ποτάμια, γεφύρια, λίμνες και ότι μπορούσαμε να έχουμε. Ξεκινήσαμε να πηγαίνουμε στο εξωτερικό και ειδικά σε μέρη που μας έδιναν ένα διαφορετικό φόντο.

Πως ξεκίνησε το next day shooting

Σε όλα αυτά ,ακόμη και στην αρχική δυσπιστία όλων απαντούσαμε με τις φωτογραφίες που βγάζαμε. Το αποτέλεσμα είναι πάντα αυτό που μετράει σε μια φωτογράφηση γάμου και αυτό εκμεταλλευτήκαμε. Το κλίμα άλλαξε , οι γάμοι έγιναν πιο κοσμικοί και οι απαιτήσεις αυξήθηκαν. Το παράδειγμα μας μιμήθηκαν σχεδόν όλοι οι φωτογράφοι γάμου στην Ελλάδα και πάρα πολοί στο εξωτερικό.
Πως ξεκίνησε το next day shooting
. Επιβράβευση για την δουλειά που προσφέρουμε είναι τα αμέτρητα ζευγάρια του εξωτερικού που επιλέγουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να κάνουν μία φωτογράφηση next day στον τόπο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου